(Drammens Tidende)

OSLO/DRAMMEN: Fredag holdt regjeringen pressekonferanse der de informerte om nye nasjonale tiltak for å dempe smittespredningen i samfunnet.

I noen byer er det satt smitterekorder den siste tiden, og byer som Tromsø og Trondheim har allerede innført lokale tiltak.

Fortsatt pandemi

På pressekonferansen var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opptatt av at det er nettopp hver kommune som må bestemme hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig å innføre.

– Vaksinen har ikke stoppet pandemien. Den beskytter oss ikke hundre prosent, og fremdeles er det en del som ikke er vaksinerte, sa statsministeren innledningsvis.

Dette er de nye tiltakene

Som følge av smitteøkningen den siste tiden, samtidig som belastningen på sykehus øker, innfører myndighetene nå flere nye nasjonale tiltak.

Det handler i hovedsak om å holde seg hjemme når du er syk, og hyppigere testing. I tillegg kan det bli aktuelt å bruke koronasertifikat mer aktivt i kommunene.

– Vi snakker ikke om nedstengninger og så strenge nasjonale tiltak som tidligere i pandemien, beroliget statsministeren.

Dette er noen av de nye, nasjonale koronatiltakene:

  • Uvaksinerte nærkontakter over 18 år får plikt til å teste seg. Denne plikten vil gjelde fra 16. november.
  • Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind.
  • Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.
  • Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene.

Uvaksinerte nærkontakter må teste seg

Et av de nye tiltakene er at uvaksinerte nærkontakter over 18 år må teste seg fra 16. november.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, fortalte helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen.

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Saken fortsetter under bildet

Kan bli aktuelt med koronasertifikat

Regjeringen gir kommunene mulighet til å ta i bruk koronasertifikat innenlands for å lette på andre smitteverntiltak, opplyser regjeringen.

– Hvis en kommune har innført krav om for eksempel én meters avstand og bordservering på utesteder, kan kommunen i tillegg legge til krav om å bruke koronasertifikat. Da kan utestedet drive som vanlig, hvis gjestene har grønt koronasertifikat, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det gjelder de som har grønt koronasertifikat, er vaksinerte, personer som er immune fordi de har hatt korona, eller har en negativ koronatest.