– Det er for å ha tilgang til vann om vi skal gå tomme. Det er ofte slokkevann som er begrensningene i skogen ved en eventuell brann. Så vi synes det er kjempeflott at bondelaget gjør dette, sier branninspektør Bjørn Erik Studsrud til RA.

Indre Østfold Brann og Redning har bedt lokale bønder i Askim, Eidsberg, Spydeberg, Hobøl, Skiptvet, Trøgstad og Marker om å fylle sine gjødselvogner. Det samme gjorde brannvesenet i Rakkestad da de var i kontakt med Rakkestad og Degernes bondelag fredag morgen.

– Lederen i bondelaget Hans Oscar Gudim, skal sende ut en melding til alle medlemmene i bondelaget. Så har han bedt om å få et svar av bøndene slik at han kan lage en liste over hvilke bønder som har vann stående. På den måten kan vi ringe bondelaget hvis vi trenger vann, forklarer Studsrud.

Like før middagstid fredag hadde leder i bondelaget, Hans Oscar Gudim allerede fått noen svar på henvendelsen han sendte ut.

– Jeg har nesten akkurat sendt ut sms til alle medlemmene våre der bondelaget oppfordrer medlemmene våre til å fylle anleggsvogner eller gjødselvogner med vann, og ha traktor med det stående klart. Jeg har fått et par svar allerede fra bønder som er villige til å stille opp med utstyr og mannskap, sier Gudim.

Gudim lager deretter som nevnt en liste med oversikt over tilgjengelig utstyr.

– Vi håper jo ikke på brann, men skulle det skje så er det lurt å være forberedt, påpeker Gudim.