(Vestby Avis) Black Friday har i løpet av få år blitt en av de aller største handledagene for nordmenn. På kjøpesentrene i Vestby har det vært kamp om varene, og bilder av trengselen på tidligere Norwegian Outlet har skapt reaksjoner. Det skal de unngå i år.

– Det blir Black Friday, men ikke med det samme konseptet som har vært tidligere, sier Lars Pedersen, senterleder ved Oslo Fashion Outlet i Vestby.

Han sier de som ny eier allerede i fjor begynte å gå bort fra «kaoset» som har vært på outleten ved tidligere anledninger. I år vil handledagen sannsynligvis bli spredd utover hele uka for å redusere smittefaren.

– Det blir ingen stor fest med ekstreme timestilbud som tidligere. Vi skal ikke legge opp til at folk skal samles i store mengder, og kommer høyst sannsynlig til å trekke salget utover fem-seks dager. Folk vil fortsatt kunne komme og få masse gode tilbud, men over en lengre periode, sier sentersjefen.

Frykter ikke trengsel

I dag er det restriksjoner på hvor mange som kan være inne i de enkelte butikkene samtidig. I helgene har lange køer utenfor butikkene vært et vanlig syn, men Pedersen er ikke redd for trengsel på Black Friday.

– Nei, det frykter jeg ikke. Vi har en strategi for hvordan å markedsføre dagene med fokus på å spre handelen utover hele uka. Så har vi hatt en del besøkende på lørdagene, og det tror jeg er fordi folk ser at vi tar smittevern på alvor, sier Pedersen, som fortsatt ser frem til dagen som symbolsk sett markerer starten på julehandelen.

– Alt kommer an på smitteutviklingen

Vestby Storsenter har også planer om å gjennomføre Black Friday også i år, men at det blir endringer. Akkurat hvordan det skal bli avhenger av smittesituasjonen, som de følger nøye med på.

– Alt kommer an på smitteutviklingen. Vi har ikke planen helt klar ennå, men vi må ta alle forholdsregler med tanke på smitte. Per i dag ser det ut til at vi strekker Black Friday utover en hel uke, sier Johansen.

Hun sier at dette normalt sett er den dagen i året de tjener aller mest penger. Selv om Black Friday ikke blir som tidligere år, er utsiktene for senterets inntjening alt annet enn helsvarte. Tvert imot, 2020 later til å bli et rekordår for storsenteret ved E6.

– På grunn av stengt svenskegrense og god plassering har vi hatt en kjempesterk vekst. Vi har faktisk juleomsetning allerede i disse dager, sier Johansen, og legger til en oppfordring:

– Det er en tankevekker hvor mye penger som tidligere har gått ut av landet. Nå går pengene i stedet til lokale drivere og aktiviteter, og jeg vil oppfordre folk til å fortsette med å handle lokalt, avslutter hun.