Kvinne smittet av bakterie etter bading på Jeløy – innlagt på sykehus

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den høye temperaturen i Oslofjorden gjør at enkelte er mer utsatt for å bli syke av bakteriesmitte. En kvinne fra Moss er innlagt på sykehus etter å ha badet på Jeløy.

DEL

En kvinne bosatt i Moss ble i forrige uke smittet med vibriobakterier etter å ha badet på Jeløy. Det melder Rygge kommune.

Kvinnen er innlagt på sykehus og skal ifølge sykehuset være på bedringens vei, skriver Moss Avis.

Kan bli alvorlig syk

Bakteriene kan forårsake alvorlig sykdom og smitte kan skje via åpne sår. Personer med påvist immunsvikt kan være spesielt utsatt.

Den høye badetemperaturen i Oslofjorden som gir bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som finnes i brakk- og saltvann. Tidligere i sommer har tre personer fra Bærum/Oslo også blitt smittet med denne bakterien.

Kommuneoverlege i Fredrikstad, Sofie Lund Danielsen, uttalte for få dager siden til Fredriksstad Blad at badende nå burde ta sine forholdsregler, men at det samtidig ikke var noen grunn til panikk.

Smitter via sår

«Vibriobakteriene kan finnes også der hvor badevannsprøvene ellers er normale. Smitte kan skje ved bading via sår (inkludert nylige tatoveringer).

Personer med påvist immunsvikt eller personer med leversykdommer er spesielt utsatt. Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen (akutt hudinfeksjon) og lokal sårinfeksjon til mer alvorlig blodforgiftning», skriver Rygge kommune.

En eventuell infeksjon vil vise seg i løpet av ett til to døgn.

Rødt, varmt, vondt

Sofie Lund Danielsen forteller at det er uvanlig at bakterien gir noen trøbbel, men at faren for å få infeksjon er litt større nå. Kutter man seg på skjell eller sten mens man bader, bør man komme seg ut av vannet og rense såret med rent vann.

– Man burde gå til legen om man har vært ute og svømt med åpent sår eller ny tatovering, og ikke tenkt så mye over det. Reaksjonene i såret vil være som ved en vanlig infeksjon, det vil bli rødt, varmt og vondt. Bakteriene kan også forårsake feber, og da kan det være lurt å nevne for legen at du har badet i sjøen, sier hun.

Forebyggende tiltak:

  • Personer med sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster.  Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner) og eldre.  
  • Personer med immunsvikt og eldre bør bade med stor forsiktighet og det anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg et sår under bading.  
  • Skylling med rent springvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt og eldre.  
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.  
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuelt forverring av såret og ta raskt kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet.

Kilde: Rygge kommune

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken