Lite epler på trærne i høst? Ingen grunn til å fortvile

MINDRE: Epletrærne i Indre Østfold bærer langt mindre frukt enn hva som var tilfellet i fjor.

MINDRE: Epletrærne i Indre Østfold bærer langt mindre frukt enn hva som var tilfellet i fjor.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Smaalenenes Avis) ASKIM: Hageepler er en viktig del av produksjonen til Askim frukt– og bærpresseri. Denne høsten er det langt mindre epler enn normalt.

– Ser vi tilbake på fjoråret, så hadde vi fram til den 27/10 fått inn 330 tonn med epler fra private hager. Så langt i år har vi fått inn 80 tonn. Dermed er det som vi skjønner snakk om ganske store forskjeller. Kun en fjerdedel er ikke så mye, sier Astrid Lier Rømuld.

– Hva er årsaken til at det blir så store forskjeller?

– Sesongen i fjor var bra. Det er det ikke unormalt at fruktrærne tar et lite hvileår sesongen etter. Men uansett er det viktig at folk tar vare på frukten. Enten ved å bruke den selv, eller ved å levere den til oss, forklarer Lier Rømuld.

– Hvordan kompenserer dere for slike store variasjoner?

– Vi kjøper endel fra profesjonelle epledyrkere. Så langt i år har vi fått inn 250 tonn. Det tilsvarende tallet for fjoråret var 500 tonn. Disse selger jo de beste eplene til butikkene, mens vi får inn 2. sorteringen. Disse har forskjellige typer kontrakter, og det er på den måten vi jevner ut produksjonen vår.

– Fins det noen profesjonelle epledyrkere i Indre Østfold?

– Nei, den nærmeste ligger i Rygge. Det meste av frukten vår kjøpes fra Lier og Telemark.

På frukt.no leser vi at epler er den nest mest populære frukten i Norge. Kun banan er mer etterspurt. Hver og en av oss spiser litt over åtte kilo epler i året. Totalt ble det omsatt 55.128 tonn med i fjor. Kun 14 prosent av disse var norske.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken