Årjängs ordfører skulle anmelde Norge – saken har fått en ny utvikling

Smaalenenes Avis har tidligere skrevet om den svenske politikeren Daniel Schützer som var fast bestemt på å anmelde Norge.

DEL

(Smaalenenes Avis) Daniel Schützer er kommunalråd i grensekommunen Årjäng, det samme som ordfører. Hit valfarter nordmenn for å kjøpe billig kjøtt, brus, tobakk, alkohol og andre varer. Etter at Norge stengte grensene i mars har næringslivet i grensekommunen lidd hardt. Flesteparten av kundene er fra Norge og mange fra Indre Østfold.

Det var knyttet stor spenning til hvilke land regjeringen åpnet for innreise til da de presenterte nye reiseråd fredag 12. juni. Fasiten ble at man fortsatt må i 10 dagers karantene hvis man drar til Sverige, med unntakt av Gotland. Dette reagerte Schützer sterkt på og gikk hardt ut mot Norge og Erna Solberg.

– Det er skuffelse og katastrofe. Jeg vil anmelde Norge på mandag, sa han til den svenske avisen Expressen.

– Siden de ikke har et objektivt grunnlag for beslutningen, er det brudd på EØS-avtalen. De hindrer mennesker i fri bevegelse, men også fri bevegelse av varer, sa han videre.

Det var på bakgrunn av dette han aktet å anmelde Norge til EU-domstolen mandag 15. juni. Dette fikk opposisjonen i Årjäng til å reagere sterkt.

Mandag var Schützer i møte med flertallkoallisjonen i kommunestyret i Årjäng hvor de skulle diskutere saken og de har nå bestemt seg for hva de vil gjøre videre.

Hva ble resultatet av møtet? Skal du fortsatt anmelde Norge?

– Nei, jeg kommer ikke til å anmelde Norge, svarer Schützer på SMS.

Smaalenenes Avis har forsøkt å stille flere oppfølgingsspørsmål via SMS. Vi har også forsøkt å ringe Schützer, men han svarer ikke.

Schützer representerer Socialdemokraterna. Robin Olsson er også politiker i Årjäng, men representerer Moderaterna i opposisjonen.

– Det er bra han tok til fornuft og tar tilbake uttalelsen. Forhåpentligvis har ikke dette skadet forholdet vårt til Norge, sier Olsson.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken