Advarer mot falsk veldedighet

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Den såkalte hjelpeorganisasjonen «Vi kan hjelpe» har vært i medienes søkelys i den siste tiden - mye tyder på at de klærne som organisasjonen blir samlet inn blir solgt over nett i stedenfor å gå til fattige, slik organisasjonen gir inntrykk av.

Denne måneden viste «TV2 Hjelper deg «hva som skjedde da de la en tracker ned i en sekk med innsamlet tøy i Fredrikstad. Trackeren havnet på en adresse i Trøgstad, som igjen ledet reporterne til en person som solgte klær over nett. Til tross for iherdige forsøk lyktes det ikke «TV2 Hjelper deg» å komme i kontakt med ansvarlige for «Vi kan hjelpe».

Går utover de fattige

Bjørg Haaby i Bruktbua understreker at falske innsamlinger først og fremst går utover de som trenger det mest, de fattige, samtidig som det er trist at giverne blir lurt. Diakoniutvalget i Rakkestad eier Bruktbua, som samarbeider med Nødhjelp til Visjon Norge.

Bruktbua er opptatt av å dokumentere at de innsamlede klærne faktisk kommer fram til folk som virkelig trenger det. Denne gangen har Haaby med seg bilder fra utlevering av klær til trengende i Irak, og vi ser barn som lever under kritiske forhold, men heldigvis, de har varme klær på kroppen, takket være godhjerta rakstinger og andre.

Et bilde viser en mann med store skader etter krigshandlinger, men det finnes ikke ustyr nok på sykehuset, så han har ikke fått bandasjer på etter behandlingen.

Innsamlingskontrollen

Bjørg Haaby understreker at det finnes flere muligheter enn Bruktbua i Rakkestad for å gi tøy og utstyr, og giveren kan stole på at utstyret kommer fram til folk som trenger det.

På nettsiden Innsamlingskontrollen.no kan du selv gå inn og sjekke om en organisasjon står på den tvilsomme OBS-listen (der står «Vi kan hjelpe») eller om den er registrert i Innsamlingsregisteret. Ved registrering i Innsamlingsregisteret forplikter organisasjonene seg til å følge spesifikke regnskapsregler og underlegge seg ekstern kontroll.

Det stilles videre vilkår for registrering at minimum 65 % av innsamlede midler uavkortet går til det oppgitte formål. Beregningen av minsteandelen kan skje i forhold til en tidsperiode på maksimalt 3 år.