– Nært nok til å ta med salongen

På leir: Anders Knutsen (16, f.v.), Ole Petter Lunde (18), Jørgen Fjeld (16), Gisle Sigdestad (16) og Oscar Hagen (16) fra Krikeng 4H har gjort det hjemmekoselig.

På leir: Anders Knutsen (16, f.v.), Ole Petter Lunde (18), Jørgen Fjeld (16), Gisle Sigdestad (16) og Oscar Hagen (16) fra Krikeng 4H har gjort det hjemmekoselig.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kjøleskap. Sofaer. Gulvtepper. Taklampe. Aggregat. Sofabord. Gutta i Kirkeng 4H vet å ordne seg når de skal bo i telt en hel uke på nordisk 4H-leir på Kalnes.

DEL

Det ene teltet i Østfold-leiren skiller seg litt ut fra de andre. Det er teltet til Anders Knutsen (16), Ole Petter Lunde (18), Jørgen Fjeld (16), Gisle Sigdestad (16) og Oscar Hagen (16) fra Kirkeng 4H.

De fem kameratene har med seg partytelt med presenning til vegger, i taket henger en nyinnkjøpt lampe fra Biltema, innerst står et hvitt kjøleskap med boksbrus, sofa, stuebord og gulvteppe danner sentrum i teltet, og ved inngangen står skoa hulter til bulter.

– Vi sover i en egen lavvo bak her, forteller Oscar og peker.

– «Trevligere» med komfort

Gutta påpeker at de ikke sitter i «stua» si hele tida.

– Neida, vi er mye oppi miljøtorget om kvelden, og så er vi med på ting som skjer på dagtid. Dette teltet bruker vi bare til å slappe av mellom slaga, sier kameratene.

Siden Ole Petter har førerkort, er det han som har kjørt alt utstyret fra Degernes til Kalnes.

– Det blir mye artigere og «trevligere» å være her en hel uke når vi har litt komfort. Det er jo mye bedre å sitte her enn i et lite, trangt telt, påpeker guttene.

Nærme nok til å dra

De har hatt noen utfordringer så langt. Sterk vind på mandag holdt på å rasere hele «stua».

– Det har gått med litt gaffateip for å gjøre utbedringer, som du ser. Det sto både gaffateip, strips og tau på pakkelista vår, sier Ole Petter.

Hele gjengen er fornøyde med leiren.

– Det har vært bra rund baut, konstaterer Oscar.

– Dette er vår første storleir. Vi var mye på leir da vi var små, men vi har liksom ikke «giddi» å dra på sånn her leir før. Men nå var det nærme nok til at vi kunne ta med salongen hjemmefra, sier fornøyde gutter.

Mange som skal ha mat

En annen raksting på leiren, er Borghild Strekerud. Hun har ansvaret for det som er en av de viktigste oppgavene på leiren – nemlig mat.

Sammen med Anne Mette Eriksen, Marianne Reinvold, Lene Opsahl, Brith Bakken, Kari Molle Bråthen og Mette Gammelsrud sitter hun i matkomiteen. For å løse alle oppgaver har de satt i sving «halve» Rakkestad.

– Vi har engasjert 4H-foreldre i hele kommunen og bygdekvinnelag fra hele fylket. Vi trenger mange mennesker for å kunne servere mat fire ganger om dagen til 1250 personer samtidig som vi også skal betjene kiosken på dagtid, sier Strekerud.

– Det er veldig moro

De erfarne damene sier det er utfordrende å bespise så mange i en hel uke med mat som faktisk blir spist.

Det er også mange som skal ha spesialkost, og i ridehallen på Kalnes videregående skole, som er stedet for den nordiske 4H-leiren, har matkomiteen bygget opp et eget kjøkken hvor diettene lages.

– Det er viktig å være nøye med mat til dem om er allergiske og intolerante. Men vi syns det er veldig moro å holde på med dette, ellers hadde vi ikke gjort det, presiserer damene med et smil.

– Vi har gjort mye i 4H-sammenheng, men aldri nordisk leir. Så nå avslutter vi 4H-karrieren med kronen på verket, sier femkløveret lattermildt.

– Vi har det kjempebra

Årets nordiske 4H-leir har «saga to science» som tema. På søndag var det sagadag med helstekt gris til middag. Tirsdagen var rockabilly-kveld. På onsdag gikk turen til Halden og Allsang på grensen mens torsdag var sciencedag.

På tirsdag ble leirdeltakerne oppfordret til å kle seg i 50-tallsklær til kveldsunderholdningen, og Siri Mostad Larsen fra Ingedal 4H i Skjeberg, Fredrik Alvim fra Heen 4H i Eidsberg og Anne Sofie Holøs Haugom fra Aas/Kirkeng 4H var blant dem som kledde seg tidsriktig.

– Vi har det kjempebra på leir, og maten til Borghild er veldig bra. Nå gleder vi oss veldig til allsang i Halden, sier de.

Unge arrangører

Det er mye som skal på plass for at det skal bli en bra leir, og teknisk komité under ledelse av Erling Hjørnegård har hatt travle dager.

Teknisk komité består av mange driftige folk, og to av dem er Rakkestad-ungdommene Ole Kristian Hjørnegård (14) fra Kirkeng 4H og Marius Buerødegård (18) fra Aas 4H. De er også leirdeltakere.

– Nå har jeg vært her hver dag nesten to uker i strekk, sier Marius og skratter.

Han har «Vi lager leir» som 4H-prosjekt i år, og har vært veldig delaktig i planleggingsarbeidet. I tillegg har både han og Ole Kristian har brukt mange timer på dugnad i forkant.

– Det har vært en litt annerledes ferie, innrømmer Ole Kristian.

– Lærerikt og moro

– De har vært veldig flinke begge to, og vi klarer å levere den høye standarden vi vil ha. Det er vi fornøyde med, sier Erling Hjørnegård.

– Hva har vært det mest utfordrende for teknisk komité?

– Det må nok være når 15 mann står klare med drill og er ivrige etter å ha noe å gjøre, og så er man ikke helt kjent og vet ikke helt i hvilken ende man skal begynne. Men det er jo bare et luksusproblem, sier komitélederen.

– Og så har du dem som drar ut stikkontakten på lydanlegget nede på leirområdet for å lade mobilen. Da er det ikke vår skyld dersom ting går på tverke, sier Marius med et smil.

– Men det er gøy å se at det meste går som vi har planlagt. Det er lærerikt å være med, avslutter Ole Kristian og Marius.

FAKTA OM NORDISK 4H-LEIR 2017 og 4H

Nordisk 4H-leir arrangeres for første gang i Østfold i 2017.

1.253 ungdommer og unge voksne er samlet på Kalnes i Sarpsborg fra 29. juli til 5. august.

Nordisk 4H-leir arrangeres annethvert år og går på rundgang mellom Norge, Sverige, Finland og Danmark og er landenes største 4H-arrangement.

Voksne og ungdommer fra hele Østfold er med og lager leiren.

Leirens tema er «Saga to Science» og det skal være både sagadag og sciencedag. Vi tar hele Østfold i bruk til aktiviteter og turer.

I 4H utvikler vi aktive og samfunnsengasjerte ungdommer med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker.

4Hs motto er «å lære ved å gjøre».

4H Norge er en organisasjon med over 13.000 medlemmer fordelt på nærmere 600 4H-klubber over hele landet.

4H Østfold har cirka 1.200 medlemmer fordelt på 35 klubber.

Medlemsalderen i 4H er 10 - 25 år.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken